Hæk række hvilke velsmagende godbidder de kan tilbyde …

Hæk, uanset om du dyrker dem i din have eller finder dem på landet, er en anerkendelse værd. De står ofte høje for at få en behagelig udsigt til vores landskap. Her nedenfor er nogle berømte hække som Krisbær laurbær fra forskellige årstider.

Vilde hvidløg

Ikke helt en hækplante, men vi er nødt til at give denne finsnits ven en hæderlig omtale.

Denne skarpe plante tæpper gulvet i det antikke skov og er en vigtig tidlig fødekilde for bier og andre insekter. Du kan måske også kende det som ramsons, træ hvidløg eller bjørn hvidløg (fordi det blev anset for at være en favorit mad til brune bjørne!). Planterne begynder at dukke op så tidligt som i februar i de sydlige dele af Europa og kan ses så sent som i juni.

Blade

Disse er lange, brede og dybe grønne, selvom de er smallere, når planten er ung. Du kan måske finde ud af, at du kan lugte dem, før du ser dem!

Blomster

Globeformet i slutningen af lange stilke. Disse vises først senere på foråret.

Anvendelser

Vilde hvidløg kan bruges i pestoer, supper, salater, gryderetter og alt andet, hvor du normalt bruger hvidløg. Men vær forsigtig, når du søger efter mad – det ligner meget den giftige lilje i dalen.

Hazel

Hasseltræer findes ofte i hækrækker og skovområder som en vigtig komponent i undergrunden (de lavere niveauer), da de er et lavt, busklignende træ.

Hasseltræer vokser godt igen, og det har længe været værdsat for at give hurtigt voksende træ til fleksible pinde og stænger. Nogle genvoksende hasseltræer kan leve i mange hundrede år og overstiger deres normale levetid i kraft af den konstante regenerering, der er forårsaget af genvækstprocessen.

 

Blade

Hasselblade er afrundede med en hjerteformet bund og spids spids. Kanten af bladene er dobbeltandede, og den øverste overflade er behåret at røre ved.

Blomster

De mandlige blomster, de strålende navngivne ‘catkins’, dukker først op om efteråret. Disse hænger ned og bliver gule inden de åbnes om foråret og afslører små gule blomster. De kvindelige blomster vises som små røde fremspring fra januar og frem.

Frugter

Friske hasselnødder og de kultiverede kolber nødder har en mildere smag end dem, vi får i vores morgenmadsprodukter, og det er værd at søge. Nødderne er grønne og har en papiragtig følelse udvendigt. Dormice er især afhængige af disse nødder, så sørg for at efterlade nogle!

Ældre

Ældste er en strålende busk til skovfoder. det er meget almindeligt, så det burde ikke være for svært at finde og har ikke færre end tre spiselige afgrøder. Et almindeligt hækrætræ, de kan mest identificeres om foråret og sensommeren på grund af deres karakteristiske blomster og bær.

Blade

Ældres blade er pinnate, hvilket betyder, at deres form er som en fjer. Og giv dem lidt sniff, når de berøres eller knuses, lugter de slet ikke godt.

Blomster

Ældreblomster vokser i store klynger (kaldet ‘umbels’ – forestil dig en paraply) med en flad top, og hver lille blomst har fem kronblade. De har en stærk duft og en cremet hvid farve og værdsættes om foråret for at lave hjertelig.

Bær

Fra september er det de mørke lilla bær, der vejer ældre grene ned. De anbefales ikke til at spise rå, men de giver god smag og farve i frugteddike og er særligt værdsatte til vinfremstilling. Du kan endda bage dem i en tærte med brombær.

Bramble

Selvom det ikke er et træ, fortjener denne frodige plante en æresomtale. Kendt for så mange af os, er de ofte en nøglekomponent i hækrækker, der tvinger en niche til sig selv blandt hækgens snoede grene. Virkelig, enhver ujævn jord vil sandsynligvis kaste nogle brombær op, da de er modstandsdygtige og vedholdende – som enhver gartner kan vidne om!

Blade

Der er hundredvis af forskellige arter af bramble med meget variable blade. Hvis du prøver at få øje på en Bramble, er dit bedste valg at holde øje med frugten …

Blomster

Disse er små med 5 kronblade (nogle gange mere) og lyserøde til hvide i farve.

Frugter

Brambles er tornede og ikke værd at bekymre sig det meste af året, men med deres øjeblikkeligt genkendelige brombærfrugter bliver de en efterårsfornøjelse.

Jo mørkere og saftigere bærene er, jo bedre – og de få, der gør det hjemme, vil være godt til tærter eller syltetøj. Husk kun at plukke bær ovenfra taljehøjden og efterlade masser af dyreliv, der bruger dem til at være klar til vinteren.

Krabbeæble

Krabbeæbler med deres snoede, knudrede grene findes overalt i landet, stående alene eller som hækræer. De blandes let med andre æblearter, så det er ofte svært at fortælle, hvilken du ser på.

Blade

Krabbeæbleblad er generelt ovale, glatte på begge sider og med fortandede kanter.

Blomster

Blomsterne er små (4 cm) og normalt hvide, men undertiden lyserøde. Hvis træet er blandet med en anden slags æbletræ, får det lyserøde blomster.

Frugter

Frugterne ligner måske lidt de æbler, du er vant til at spise, men er ofte små, gulgrønne og hårde, selv når de er modne. Sammenlignet med dyrkede æbler er de meget sure og ikke gode til at spise rå – men de laver god gelé, da de er fyldt med pektin, det naturlige middel, der får syltetøj til at sætte sig.

Skriv et svar